Till klubbar som köpt Klubbpaket:

 

 

Guide till hur man exporterar kartbilder från karttjänsten och använder dem i Purple Pen och OCAD

I denna guide beskriver vi tre saker som gör det lättare för er som klubb att använda karttjänsten från GoKartor i er klubbverksamhet. Det första är hur man kan exportera kartbilder direkt från karttjänsten på https://kartor.gokartor.se.  Nästa steg är beskrivningar för hur ni kan använda dessa exporterade kartor i i Purple Pen eller OCAD som kartbild när man vill lägga en träning.

Klubbpaket Nivå 1 ger de klubbar som köpt licens rättighet att använda dessa exporter i sin klubbverksamhet. Exempelvis för träningar, för att provspringa skogsområden ni funderar på att kartera eller som karta när ni ritar upp hur ett traillopp går. Det ger dock inte rättighet att använda kartmaterialet som grundmaterial vid kartritning. Då får ni gärna höra av er så löser vi en annan licensmodel för det, om ni inte redan köpt loss kartdata för detta ändamål.

Lycka till med användandet av laserkartan och tack för att ni som klubb stöttar utvecklingen.

 

01 – Exportera en kartbild

https://kartor.gokartor.se ser man en icon uppe till vänster som ser ut som en ruta. För att exportera en kartbild från karttjänsten så börjar man med att klicka på den.

Nästa steg är att man på kartan ritar den ruta man vill exportera. Ritar man för stor ruta kommer exportfunktionen säga ifrån. Det går att exportera motsvarande ungefär en A3 i skala 1:15 000 direkt från karttjänsten.

Två filer skapas när man kör exporten – en .png-fil som är kartbilden, och en .pgw-fil som hjälper till att beskriva var kartbilden är geografiskt. Detta kallas för en world-fil. Worldfilen hjälper till i ex OCAD eller Livelox att lägga in kartan på rätt ställe så gps-spår kommer rätt. Om ingenting händer så kan det bero på att ni har spärrat pop-upp fönster i er web-browser. Då får man tillåta det för denna websidan och prova igen. Filmen nedan visar hur det går till.

02 – Purple Pen

Att använda kartexporten i Purple Pen

Den exporterade kartbilden kan användas som bakgrundsbild i exempelvis Purple Pen, som är ett vanligt gratisverktyg för att lägga träningsbanor i klubbar. Purple Pen kan dock inte läsa av skalan automatiskt, så här får man tänka på att skriva in rätt upplösning på kartan när man lägger in den. Sen fungerar det bra att använda Purple Pen som för vilken karta som helst och få rätt längd på banorna.

Upplösningen som ska användas är 507 och skalan 1:10 000.

 

03 – OCAD 

Att använda kartexporten i OCAD när man lägger banor

I OCAD är det ännu enklare än Purple Pen då OCAD läser in kartskala och georeferering på kartfilen från world-filen. Det är bara att skapa sig ett banläggningsprojekt, och sedan lägga till kartfilen som bakgrund.